Palkka.fi Företagsanvändarens anvisningar

Löneberäkning

Kom alltid på förhand överens med den anställde om de löner, lönetillägg och ersättningar som ska betalas.

 

Palkka.fi är ett från kollektivavtalen oberoende löneberäkningsprogram. Kontrollera vid behov villkoren i de allmänt bindande kollektivavtalen på webbadressen http://www.finlex.fi/sv/viranomaiset/tyoehto/

 

Exempel på löneberäkningen på byggnadsbranschen finns t.ex. på Byggnadsförbundets webbplats.

 

Uppgifter om den anställde

Innan du börjar med löneberäkningen, spara den anställdes uppgifter i tjänsten:

  • namn-, adress- och kontonummeruppgifter
  • uppgifter om anställningsförhållandet: avlöningsform, anställningsförhållande fr.o.m. och uppgifter om fasta löner
  • försäkringsuppgifter: arbetsolycksfalls- och yrkessjukdomsförsäkring, arbetspensionsförsäkring
  • skattekortsuppgifter: Skatteförvaltningen skickar arbetstagarens skattekort elektroniskt till Palkka.fi, läs mera i Förskottsinnehållning 
  • eventuella fackförenings- och utsökningsuppgifter.

 

Uppgifter som sparats i den anställdes uppgifter finns färdigt i löneberäkningen. I den anställdes fasta löner och timlöner lönar det sig att spara endast lönetyper som förekommer regelbundet varje gång du betalar löner, t.ex. regelbunden månads- eller timlön och telefonförmån.

Om anställd har en bilförmån som beaktas i löneberäkningen ska i anställdes basuppgifter sparas uppgiften som gäller bilförmån om bilens åldersgrupp. Kontrollera naturaförmånernas värden vid årsskiftet.

 

Bilens utsläppsvärde

ilförmånens värde kan minskas med 85 euro 2022–2025 om bilen har låga utsläpp (koldioxidutsläppet 1–100 gram per kilometer) eller med 170 euro 2021–2025 om bilens utsläpp är noll. Om bilförmånens värde har minskats enligt utsläppsvärdet, ska bilens utsläppsvärde anmälas till inkomstregistret med anmälan om löneuppgifter 2022–2025. I Palkka.fi antecknas utsläppsvärdet i uppgifterna om arbetstagarens anställningsförhållande varifrån uppgiften förmedlas till anmälan om löneuppgifter. Uppgiften syns i anmälan om löneuppgifter när bilförmånen anmäls med anmälan om löneuppgifter.
Läs mer i anvisningen på skatt.fi (skatt.fi).

 

Du kan spara följande lönetyper:

Menyn för fasta löner

YRI_kiinteätpalkat_SV.png 

 

Timlöner

 

Palkanlaskenta_sv_02.jpg

 

Du kan kontrollera uppgifter om den anställde i fönstret Visa den anställdes uppgifter.

 

 

Om du inte sparade löneuppgifter i den anställdes uppgifter, kan du ange uppgifterna i löneberäkningsmenyerna.

 

Löneberäkning

 

Från Löneberäkning öppna punkten Välj den anställde och välj den anställde till vilken du betalar lön.

 

YRI_palkanlaskenta_SV.png

 

·         Börja löneberäkningen genom att anteckna löneperioden. Du kan korrigera löneperiodens datum i punkt Visa lönetransaktioner tills löneberäkningen har bekräftats.

·         Lönen ska betalas på det bankkonto som arbetstagaren angett. Lönen ska vara tillgänglig för den anställde den dag då lönen förfaller till betalning. Lön kan betalas kontant endast av tvingande skäl.

·         Lönen ska betalas den sista dagen av lönebetalningsperioden, om inte något annat avtalas.

·         Lönen betalas en gång i månaden. Om grunden för tidlön är en kortare tid än en vecka, ska lönen betalas minst två gånger per månad.

·         I arbete med prestationslön får lönebetalningsperioden vara högst två veckor, om inte prestationslönen betalas i samband med en månatlig lön. Om arbetet med prestationslön varar längre än en lönebetalningsperiod, skall för varje lönebetalningsperiod betalas en sådan del av lönen som bestäms enligt den tid som använts till arbetet.

 

Läs mer i 13 § i arbetsavtalslagen http://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/2001/20010055 

 

 

YRI_palkanlaskenta_palkkakaudenv_SV.png

 

De tillgängliga lönetyperna finns under Lönetyper i anvisningarna.

 

Lönetypsmenyn

YRI_palkkalajivalikko_SV.png

 

Mötesarvoden

Mötesarvode som betalas till en anställd i anställningsförhållande läggs till med lönetypen Lön eller arvode. Om mötesarvodet betalas till någon annan anställd än sådan som är i anställningsförhållandet, tas arbetspensionsavgift eller arbetslöshetsförsäkringspremie inte ut från lönen. Mötesarvodet har en egen lönetyp, Mötesarvode(arbetspensionsavgift eller arbetslöshetsförsäkringspremie tas inte ut).

 

Föreläsnings- eller föredragsarvode

Föreläsningsarvode som betalas till en anställd i anställningsförhållande läggs till med lönetypen Lön eller arvode. Om föreläsningsarvodet betalas till någon annan anställd än sådan som är i anställningsförhållandet, tas arbetspensionsavgift, arbetslöshetsförsäkringspremie eller arbetsgivares sjukförsäkringsavgift inte ut från lönen. Föreläsningsarvodet har en egen lönetyp, Föreläsningsarvode (arbetspensionsavgift, arbetslöshetsförsäkringspremie eller arbetsgivares sjukförsäkringsavgift tas inte ut).

 

Styrelsearvoden

Arvode för medlemskap i ett förvaltningsorgan som betalas till en person/arbetstagare som inte står i ett anställningsförhållande. Ingen arbetspensionspremie, arbetslöshetsförsäkringspremie eller arbetsgivares sjukförsäkringsavgift tas ut på arvodet. Det finns en egen lönetyp för styrelsearvoden, Arvode för medlemskap i förvaltningsorgan (kodvärde 308)

 

Överföring till idrottsutövarfond

Prispengar, startpengar, tävlingsarvoden och sponsorinkomster som idrottaren erhåller från idrott utgör alltid skattepliktig inkomst, men inkomsten kan periodiseras med hjälp av fondsystemet. Idrottarna kan själv bestämma den fond de anlitar eller om de alls anlitar fonder. Spara överföringen till idrottsutövarfonden utan förtecken.

 

Vissa ersättningar som betalas med stöd av kollektivavtal:

Övertids- och mertidsarbete

Övertidsarbete är arbete som en anställd utför utöver sin ordinarie dagliga arbetstid. Om övertidsarbete kommer man överens skilt för varje fall.

Mertidsarbete är arbete som utförs utöver den arbetstid som är överenskommen i anställningsavtal eller kollektivavtal men ändå inom den ordinarie arbetstiden.

 

Utryckningspenning

Då en arbetstagare kallas utan förhandsmeddelande tillbaka till arbetet efter att han eller hon redan har lämnat arbetsplatsen betalas oberoende av den tid som arbetet kräver förutom den egentliga lönen en särskild utryckningspenning.

 

Beredskap

Arbetsgivaren och den anställde kan avtala att den anställde är skyldig att vara i sin bostad eller i annan jourberedskap, så att hen vid behov kan kallas till arbetet. Beredskapstiden räknas inte som arbetstid. När man avtalar om beredskap, ska man avtala även om ersättningen för beredskapstiden. I ersättningsbeloppet beaktas de begränsningar som den anställde på grund av beredskap har på sin fritid. Av beredskap i den anställdes bostad ska minst hälften av tiden ersättas antingen i pengar eller som motsvarande fritid under den ordinarie arbetstiden.

 

Ledigheter på grund av personliga/samhälleliga grunder

Enligt kollektivavtalet betalas till den anställde skillnaden mellan lönen och ersättningen för inkomstbortfall när han eller hon deltar i samhälleliga uppgifter.

 

Lön för uppsägningstiden

Som skadeersättning betalad lön för uppsägningstiden utan uttag av pensionsförsäkringspremie och socialskyddsavgift.

 

Naturaförmåner

Med naturaförmån avses förmån som fås på basis av anställningsförhållande i annan form än pengar. Skatteförvaltningen fastställer årligen de beräkningsgrunder för naturaförmåner som tillämpas på beskattningen.

 

Lönetyper för naturaförmåner:

Palkanlaskenta_sv_07.jpg

 

Som kostförmånens och telefonförmånernas värde anges de av Skatteförvaltningen fastställda värdena. Kontrollera värdena på de andra naturaförmånerna årligen på webbplatsen skatt.fi.

 

Lönetransaktioner i anslutning till semestrar och frånvaro.

lomatjapoissaolotsv.png

 

Semesterlön

Den anställde har rätt att få minst den ordinarie eller den genomsnittliga lönen för semestertiden så som det bestäms i semesterlagen och semesterlöneavtalet. Semesterlön kan antecknas på sitt eget konto i bokföringen. Om du betalar semesterlön i förskott, ange som löneperiodens sista dag den sista semesterdagen om du vill att förskottsinnehållningen verkställs rätt.

 

Semesterersättning

När anställningsförhållandet upphör, har den anställde rätt att i stället för semester få en semesterersättning för den tid under vilken han eller hon inte har fått semester eller semesterersättning.

 

Semesterpremie, dvs. semesterpenning

Bestämmelserna om semesterpremie, dvs. semesterpenning ingår inte i semesterlagen utan i de olika branschernas kollektivavtal. Om företagets verksamhetsområde har ett giltigt s.k. allmänt bindande kollektivavtal, måste även de icke organiserade arbetsgivarna vanligen betala semesterpremie.

Semesterpremien utgör 50 procent av semesterlönen. Om semestern är delad, betalas semesterpremien vanligen skilt för varje del.

Den ena hälften av semesterpremien betalas vanligen före och den andra efter semestern. Enligt flera avtal betalas semesterpenningen i samband med semesterersättningen också när anställningsförhållandet upphör under semesterperioden på grund av ekonomiska eller produktionsmässiga orsaker eller om det är fråga om en anställd som går i pension eller till militärtjänst. Kontrollera betalningsgrunden i kollektivavtalet.

 

Matpengar för semestertiden

Kostförmån som inte är tillgänglig under semestertiden ersätts med pengar. Om man ger lunchsedlar för semestertiden, ska förskottsinnehållningen verkställas för hela värdet i reda pengar.

 

Skattefria kostnadsersättningar

Beloppen på dagtraktamenten, kilometerersättningar och andra ersättningar fastställs med stöd av Skatteförvaltningens kostnadsbeslut. De belopp som arbetsgivarna i själva verket betalar bestäms bl.a. på basis av kollektivavtalen. Beloppen och förutsättningarna i Skatteförvaltningens beslut kan avvika från beloppen och förutsättningarna i kollektivavtalen.

 

Lönetyperna för kostnadsersättningarna:

Palkanlaskenta_sv_09.jpg

 

För följande lönetyper används de värden som Skatteförvaltningen fastställt: heldagstraktamente, partiellt dagtraktamente, måltidsersättning, kilometerersättning med egen bil och bruksförmånsbil.

De fastställda värdena för utlandsdagtraktamenten finns på skatt.fi.

 

Ersättning för arbetsredskap och övriga kostnader

Det tas inte ut någon förskottsinnehållning på ersättningar för arbetsredskap eller andra kostnadsersättningar.

 

Resekostnadsersättningar som utbetalats av allmännyttiga samfund för en frivilligarbetare

Allmännyttiga samfund kan betala resekostnadsersättningar till frivilligarbetare skattefritt också när mottagaren inte står i anställningsförhållande till betalaren eller om mottagaren inte får lön för det arbete hen utför.
I dessa fall antecknas i uppgifter om arbetsgivaren att arbetsgivaren är ett allmännyttigt samfund och som arbetstagarens avlöningsform väljs resekostnadsersättning. Om man för en anställd har valt resekostnadsersättning som avlöningsform kan enbart skattefria resekostnadsersättningar betalas till arbetstagaren.

Avdrag

Lönetyperna för avdrag används i undantagsfall om man korrigerar löneberäkningen. Det sparade avdraget ersätter det avdrag som beräknades i tjänsten.

 

YRI_vähennykset_SV.png

 

Raterna i slutet av förteckningen kan användas t.ex. för uttag av en hyra som betalats för den anställde från lönen eller avdrag av någon annan rat från nettolönen.

 

Statistiska lönetyper

De statistiska lönetyperna används då man korrigerar uppgifterna i deklarationen av skatter på eget initiativ och om intjänad semester. 

Visa lönetransaktionerna

I punkten Visa lönetransaktionerna kan du kontrollera löneberäkningsuppgifterna.

 

Om du upptäcker ett fel, öppna lönetypsmenyn under respektive länk.

LänkarPalkanlaskenta_sv_11.gif

 

Korrigera transaktionerna och/eller kontrollera uppgifterna i punkten Visa lönetransaktionerna och välj alternativet Beräkna lön. Efter beräkningen kan du ännu vid behov korrigera lönetransaktioner.

 

När de angivna uppgifterna är rätt, välj alternativet Bekräfta. Därefter får du den nedanstående anmärkningen. Om uppgifterna är rätt, klicka på OK. Uppgifterna sparas och du går framåt till punkten > Anvisning för betalning och anmälning.

 

Palkanlaskenta_sv_12.jpg

 

 

 

Om du senare upptäcker fel i löneberäkningen, korrigera dem via korrigering av lön:

 

 YRI_palkankorjaus_SV.png

  

Läs mera i anvisningen om lönekorrigering.

Kontaktuppgifter 029 497 034 (suomeksi) Palvelunumero on avoinna klo 9-16. 029 497 035 (på svenska) Servicenumret är öppet klockan 9-12.
Du kan lämna en återuppringningsbegäran klockan 12-16.
Vi ringer dej senast följande vardag.