Palkka.fi vuodenvaihde 2018 / 2019

2018-12-31

 

Sisällysluettelo

 

1. Palkanlaskenta ja ilmoitukset vuodenvaihteessa
2. Yrityskäyttäjien ilmoitukset vuodelta 2018 – tarkista ilmoitusliikenne
3. Kotitalouskäyttäjän ilmoitukset vuodelta 2018
4. Ilmoitukset Tilastokeskukseen
5. Verokortit uudistuvat
6. Sivutoimi- ja päätoimi -palkkausmuodot poistuvat
7. Palkanlaskennan uudet parametritiedot voimaan 2.1.2019
8. Veritas ja ahvenanmaalainen Pensions-Alandia yhdistyvät 1.1.2019
9. Ilmariseen fuusioituneen Eteran asiakkaiden TyEL-vakuutusnumerot muuttuvat
10. Työeläkeyhtiö Elon asiakkaiden TyEL-vakuutusnumerot ovat muuttuneet 54-alkuisiksi.
11. TyEL-vakuuttaminen
12. Työttömyysvakuutusmaksu
13. Uusia ja poistuvia palkkalajeja
14. Muuta huomioitavaa
15. Harjoittele -toiminnallisuus ei käytössä heti 1.1.2019 alkaen
16. Opi.palkka.fi-oppimisympäristön ohjeet ja toiminnallisuus alkuvuonna vielä vuoden 2018 mukaisia
17. Kotitalousvähennyksen haku laskusta Palkka.fi:n kautta poistuu 1.1.2019
18. Lisätietoja

 


1. Palkanlaskenta ja ilmoitukset vuodenvaihteessa

Palkka.fi:ssä on huoltokatko 31.12.2018 klo 21 - 2.1.2019 n. klo 13 välisenä aikana.

Laske vuoden 2018 tuloksi kuuluvat palkat viimeistään maanantaina 31.12. klo 21 mennessä. Muistathan, että palkan tulee olla työntekijän käytettävissä sovittuna palkanmaksupäivänä, joten huomioi myös pankkipäivät.

Vuoden 2018 ilmoitukset lähetetään Verohallintoon, työeläkeyhtiöihin ja Työttömyysvakuutusrahastoon 12.1.2019 mennessä.

Vuoden 2019 palkkoja voit laskea 2.1.2019 lähtien, kun palvelun huoltokatko on päättynyt. 2.1.2019 alkaen laskettuihin palkkoihin liittyvät ilmoitukset lähetetään tulorekisteriin.

Tulorekisteriin lähetetään jatkossa palkkatietoilmoitus  sekä työnantajan erillisilmoitus. Palkkatietoilmoituksella ilmoitetaan maksetut palkat ja erillisilmoituksella ilmoitetaan työnantajan sairausvakuutusmaksu, säännöllisen työnantajan ei palkanmaksua-tieto sekä työnantajan sairausvakuutusmaksusta tehtävä vähennys.

Kotitaloustyönantajan palkkatietoilmoitus lähetetään automaattisesti tulorekisteriin heti palkanlaskennan hyväksymisen jälkeen ja työnantajan erillisilmoitus kuun vaihteen jälkeen.

Automaattisen ilmoitusliikenteen valinneen yritystyönantajan palkkatietoilmoitus lähetetään tulorekisteriin palkanmaksupäivästä seuraavan yön aikana ja työnantajan erillisilmoitus kuun vaihteen jälkeen.

Sellaisten yritystyönantajien, jotka eivät ole valinneet automaattista ilmoitusliikennettä, tulee itse huolehtia sekä vuoden 2018 ilmoitusten että tulorekisteri-ilmoitusten tekemisestä. Ilmoitukset voi tehdä itse kohdasta Ilmoitukset > Uusi ilmoitus.

Lue lisää palkkatietojen ilmoittamisesta tulorekisteriin: Palkka.fi ja tulorekisteri - usein kysytyt kysymykset.

 

2. Yrityskäyttäjien ilmoitukset vuodelta 2018 – tarkista ilmoitusliikenne

Jos olet valinnut Työnantajan perustiedot -kohdasta automaattisen ilmoitusliikenteen (Kyllä-vaihtoehdon), niin vuoden 2018 ilmoitukset Verohallintoon, työeläkeyhtiöön ja Työttömyysvakuutusrahastoon lähtevät automaattisesti.

Muista, että työtapaturma- ja ammattitautivakuutukseen liittyvä vuosi-ilmoitus on annettava suoraan vahinkovakuutusyhtiöön.

Jos et ole valinnut automaattista ilmoitusliikennettä, tulee sinun huolehtia itse ilmoitusten tekemisestä. Huomioi tällöin myös seuraavat siirtymävaiheen päivämäärät:

·        20.1.2019 jälkeen et voi tehdä Palkka.fi:stä enää joulukuun 2018 TyEL-kuukausi-ilmoitusta työeläkeyhtiöön

·        31.3.2019 jälkeen et voi tehdä Palkka.fi:stä enää vuoden 2018 vuosi-ilmoitusta Verohallintoon tai Työttömyysvakuutusrahastoon. Myöskään työeläkeyhtiön vuosi-ilmoitusta ei voi enää tehdä (jos olet TyEL-sopimuksen mukaan vuosi-ilmoittaja).

 

Palvelu hoitaa ilmoitukset, jos olet käyttänyt palvelua vain osan vuotta ja tallentanut alkusaldot:

Jos olet käyttänyt palvelua vain osan vuotta ja olet lisäksi tallentanut alkusaldot niin vuosi-ilmoitukset Verohallintoon ja Työttömyysvakuutusrahastoon hoituvat palvelun kautta koko vuodelta. Myös vuosi-ilmoitus työeläkeyhtiöön lähetetään, jos olet TyEL-sopimuksen mukaan vuosi-ilmoittaja.

Toimi näin, jos olet käyttänyt palvelua vain osan vuotta, etkä ole tallentanut alkusaldoja:

Jos olet käyttänyt palvelua vain osan vuotta, etkä ole tallentanut alkusaldoja, sinun on annettava vuosi-ilmoitukset erikseen Verohallintoon ja Työttömyysvakuutusrahastoon. Muista jättää myös vuosi-ilmoitus työeläkeyhtiöön, jos olet TyEL-sopimuksen mukaan vuosi-ilmoittaja. Palkka.fi muodostaa vuosi-ilmoitukset vain palvelun kautta lasketuista palkoista.

Tarkista vuosi-ilmoitusten korjaus, jos olet käyttänyt palvelua vain osan vuotta:

Jos olet käyttänyt palvelua vain osan vuotta, tarkista ilmoitusmenettely.

Jos olet maksanut palkkoja sekä liikkeen- tai ammatinharjoittajana että kotitaloutena (esimerkiksi lastenhoito), niin Palkka.fi lähettää vuosi-ilmoitukset Verohallintoon kummankin osalta erikseen.

 

3. Kotitalouskäyttäjän ilmoitukset vuodelta 2018

Palvelu lähettää automaattisesti seuraavat kotitalouden ilmoitukset:

·        Kotitalousvähennysilmoitukset 

-        Laskusta: Palkka.fi:hin voit tallentaa vuoden 2018 työkorvauslaskuja 31.12.2018 asti. Vuodesta 2019 lähtien voit hakea vähennystä laskuista suoraan verokortille tai lopulliseen verotukseen OmaVerossa.

-        Palkasta: Laske vuoden 2018 palkat vuoden 2018 aikana, jotta saat vähennyksen vuoden 2018 verotuksessa. Vähennys siirtyy esitäytetylle veroilmoitukselle.

-        Kotitalousvähennysilmoitukset lähetetään Verohallintoon tammikuun lopussa.

 

·        Vuosi-ilmoitukset Verohallintoon ja Työttömyysvakuutusrahastoon sekä työeläkeyhtiöön, jos olet TyEL-sopimuksen mukaan vuosi-ilmoittaja 

-          Vuosi-ilmoitukset lähetetään tammikuun alussa

 

Muista, että työtapaturma- ja ammattitautivakuutukseen liittyvä vuosi-ilmoitus on annettava suoraan vahinkovakuutusyhtiöön.

Toimi näin, jos olet käyttänyt palvelua vain osan vuotta:

Palkka.fi lähettää ilmoitukset Verohallintoon, työeläkeyhtiöihin ja Työttömyysvakuutusrahastoon vain palvelun kautta lasketuista palkoista. Muista ilmoittaa erikseen muut vuoden 2018 aikana maksetut palkat suoraan Verohallintoon, työeläkeyhtiöihin ja Työttömyysvakuutusrahastoon. 

Tarkista vuosi-ilmoitusten korjaus, jos olet käyttänyt palvelua vain osan vuotta:

Jos olet käyttänyt palvelua vain osan vuotta, tarkista ilmoitusmenettely.

Jos olet maksanut palkkoja sekä kotitaloutena (esimerkiksi lastenhoito) että liikkeen- tai ammatinharjoittajana, niin Palkka.fi lähettää vuosi-ilmoitukset Verohallintoon kummankin osalta erikseen.

 

4. Ilmoitukset Tilastokeskukseen

Lain mukaan Verohallinnon on toimitettava Tilastokeskukselle Palkka.fi-palveluun tallennettuja, tilastojen laatimisen kannalta välttämättömiä tietoja.

Palkkatiedot ja työssäkäyntitiedot muodostetaan automaattisesti ja lähetetään Tilastokeskukselle vuoden 2019 tammikuun alussa. Palkkatiedot välitetään lokakuun maksupäiviltä. Lomaraha ja tulospalkkio välitetään koko vuodelta. Tilastokeskukselle välitetään tiedot kaikkien käyttäjien osalta työnantajasta, työntekijöistä sekä heille maksetuista palkoista. Verohallinto välittää tiedot työnantajan puolesta. Sekä työnantajan että työntekijän tiedot ovat salattuja varsinaisessa julkaistavassa tilastossa.

Tarkemmat tiedot ilmoituksista näet Palkka.fi-palvelun kohdasta Ilmoitukset.

 

5. Verokortit uudistuvat 2019

Vuoden 2019 verokortit tulevat voimaan 1.2.2019. Muista, että tammikuussa ennakonpidätys täytyy toimittaa joko joulukuun 2018 lopussa voimassa olevan vanhan mallisen verokortin tai vuodelle 2019 annetun uuden muutosverokortin perusteella.

Vuonna 2019 voimaan tulevan uuden verokortin voit lisätä Palkka.fi:hin vasta 2.1.2019 lähtien, kun palvelun huoltokatko päättynyt.

Muista kuitenkin tallentaa vuoden 2019 verokorttitiedot viimeistään helmikuussa, sillä muutoin ennakonpidätys on 60 %. Jos syötät tammikuussa palkkatietoja, joiden maksupäivä on helmikuussa, muista tallentaa helmikuun verokorttitiedot jo tammikuussa. 

Työnantajan todistusta maksetuista palkoista verokortin liitteeksi (lomake 5049) ei tarvita enää vuodelle 2019.

Lue lisää verokorttien muutoksista.

Yrityskäyttäjälle verokorttitiedot suoraan Verohallinnosta

Ei käytössä enää: Yrityskäyttäjänä saat verokorttitiedot suoraan Verohallinnosta työntekijöille, joiden työsuhde on voimassa 10.12.2018. Löydät uuden verokortin Palkka.fi-palvelun kohdasta Työntekijätiedot > Verokorttitiedot 18.01.2019 alkaen.

Työntekijän ei tarvitse toimittaa paperista verokorttia, jos olet saanut ennakonpidätystiedot Verohallinnosta sähköisesti. (Lue lisää ohjeesta Verokorttiohjeet työnantajalle).

Pyydä paperinen verokortti, jos et ole saanut tietoja sähköisesti.

Huom! Jos työntekijä on vuoden 2018 puolella hakenut tammikuussa 2019 voimaan tulevan muutosverokortin, ei sitä voi lähettää Palkka.fi:n kautta sähköisesti työnantajalle. Verokorttien lähettäminen työntekijäliittymän kautta onnistuu jälleen vuodenvaihteen huoltokatkon jälkeen eli 2.1.2019 lähtien. 

Verokortit sähköisesti työnantajalle

Työntekijä voi lähettää työnantajalle verokorttitiedot sähköisesti Palkka.fi:n työntekijäliittymän kautta vuoden vaihteen huoltokatkon jälkeen eli  2.1.2019 lähtien. Työntekijä voi muuttaa verokorttiaan esimerkiksi OmaVero-palvelussa, jolloin uuden verokortin tiedot ovat nähtävillä ja lähetettävissä pääsääntöisesti kahden päivän päästä. Paperista verokorttia ei tarvitse toimittaa työnantajalle. 

 

6. Sivutoimi- ja päätoimi -palkkausmuodot poistuvat

Sivutuloverokorttien poistuessa myös työntekijän työsuhteen tiedoissa oleva sivutoiminen ja päätoiminen jaottelu poistuu 1.1.2019 alkaen ja tilalle tulee uusi Palkka-niminen palkkausmuoto.

 

7. Palkanlaskennan uudet parametritiedot voimaan 2.1.2019

Jos tarvitset Palkka.fi-palvelussa julkaistuja parametritietoja esimerkiksi omassa taloushallinto-ohjelmistossasi, voit ladata uudet tiedot 18.12.2018 alkaen. Löydät parametritiedot etusivun kohdasta Hyödyllisiä linkkejä > Palkkaparametrit.

 

8. Veritas ja ahvenanmaalainen Pensions-Alandia yhdistyvät 1.1.2019

Yhdistymisen vuoksi Pensions-Alandian 40-alkuiset vakuutusnumerot muuttuvat 1.1.2019 alkaen 56-alkuisiksi.

3.1.2019 tarkennettu ohje: Jos TyEL-vakuutusnumerosi alkaa 40- ja olet jo tehnyt kaikki vuoden 2018 ilmoitukset työeläkeyhtiöön, tallenna 2.1.2019 jälkeen uusi 56-alkuinen vakuutusnumerosi Palkka.fi-palvelussa 40-alkuisen vakuutuksen tilalle sekä omiin tietoihisi että työntekijän tietoihin. 

Uuden vakuutusnumerosi voit tarkistaa soittamalla Veritaksen asiakaspalveluun 010 195 600 tai laittamalla sähköpostia osoitteeseen tyel@veritas.fi.  Saat uuden vakuutusnumeron myös postitse Pensions-Alandialta lähiaikoina.

 

9. Ilmariseen fuusioituneen Eteran asiakkaiden TyEL-vakuutusnumerot muuttuvat

Ilmarisen ja Eteran yhdistymisestä johtuen entisen Eteran asiakkaiden TyEL-vakuutusnumero muuttuu 1.1.2019 alkaen 90-alkuisesta 46-alkuiseksi.

Jos TyEL-vakuutusnumerosi on 90-alkuinen, tarkista ensin, että kaikki vuoden 2018 aikana maksetut palkat on laskettu. Tarkistuksen jälkeen käy omissa tiedoissa / työnantajan tiedoissa päättämässä TyEL-vakuutus päivälle 31.12.2018.

Päätettyäsi vanhan vakuutuksen voit tallentaa uuden 46-alkuisen TyEL-vakuutusnumeron työnantajan- ja työntekijän tietoihin. Uusi 46-alkuinen TyEL-vakuutusnumero tulee voimaan 1.1.2019.

Uuden TyEL-vakuutusnumerosi näet Ilmarisen lokakuussa lähettämästä kirjeestä, Ilmarisen verkkopalvelusta 1.1.2019 alkaen tai vaihtoehtoisesti voit kysyä sitä soittamalla Ilmarisen asiakaspalveluun 010 195 000.

 

10. Työeläkeyhtiö Elon asiakkaiden TyEL-vakuutusnumerot ovat muuttuneet 54-alkuisiksi.

Kaikki työeläkeyhtiö Elon asiakkaiden TyEL-vakuutusnumerot ovat muuttuneet 54-alkuisiksi marraskuussa 2017. Jos sinulla on vielä käytössä Elon vanha 42- tai 44-alkuinen vakuutusnumero, niin otathan käyttöön uuden 54-muotoisen vakuutusnumeron. Palkanlaskenta ei onnistu enää 1.1.2019 alkaen vanhalla Elon vakuutusnumerolla.

Ota uusi vakuutusnumero käyttöön omissa tiedoissa / työnantajan tiedoissa päättämällä vanha TyEL-vakuutus 31.12.2018. Päätettyäsi vanhan vakuutuksen tallenna uusi 54-alkuinen TyEL-vakuutusnumero työnantajan ja työntekijän tietoihin.

Uuden TyEL-vakuutusnumero näet Elon verkkopalvelusta tai voit kysyä sitä soittamalla Elon asiakaspalveluun 020 694 730 arkisin klo 8-16.30.

 

11. TyEL-vakuuttaminen

Eläkemaksuprosentteihin on tulossa korotusta vuonna 2019.

TyEL-vakuuttamisvelvollisuus alkaa, kun henkilö täyttää 17 vuotta ja päättyy kun henkilö täyttää 68 vuotta.

TyEL on maksuperusteinen, joten palkanmaksupäivä ratkaisee, kuuluuko työntekijä eläkevakuuttamisen piiriin.

 

12. Työttömyysvakuutusmaksu

Työttömyysvakuutusrahasto ja Koulutusrahasto yhdistyvät Työllisyysrahastoksi 1.1.2019.

Työttömyysvakuutusmaksuja on mahdollista maksaa vuodesta 2019 lähtien tulorekisteriin ilmoitettujen, toteutuneiden palkanmaksutietojen perusteella. Tiedot maksetuista palkoista siirtyvät Palkka.fin kautta suoraan tulorekisteriin, josta Työllisyysrahasto saa tiedot käyttöönsä. Laskutus tapahtuu huhti-, heinä-, loka- ja tammikuussa.

Pidä huolta, että yhteystietosi ovat ajan tasalla laskutusta varten Tvr:n asiointipalvelussa.


Hallituksen esittämät prosentit ovat eduskunnan käsittelyssä.

Esityksen mukaan:

·        Vuonna 2019 palkansaajan maksuosuus laskee ja työntekijöiden palkansaajamaksu on 1,5 % palkkasummasta.

·        Osaomistajien palkansaajamaksu on 0,78 %

·        Työnantajan työttömyysvakuutusmaksu on 0,5 prosenttia palkasta, jos palkkasumma on korkeintaan 2 086 500 euroa. Sen ylittävältä osalta työttömyysvakuutusmaksu on 2,05 prosenttia palkasta.

·        Yrityksen osaomistajasta maksettava työnantajan työttömyysvakuutusmaksu on 0,5 prosenttia palkasta.

·        Palkka.fi ei muodosta maksutietoa työttömyysvakuutusmaksusta. Saat laskun suoraan Työllisyysrahastolta neljännesvuosittain.

 

Korjaukset virheellisesti perittyihin työttömyysvakuutusmaksuihin:

Jos huomaat, että maksuja on peritty väärin tai maksuja on jäänyt perimättä vuosien 2013-2017 osalta, ota yhteyttä Työllisyysrahaston asiakaspalveluun puh. 075 757 0500 (klo 9-16.15) tai asiakaspalvelu@tvr.fi ja 1.1.2019 jälkeen vakuutusmaksut@tyollisyysrahasto.fi. Huomaathan, että työntekijältä perimättä jäänyt palkansaajamaksu voi vaikuttaa työntekijän työttömyysturvaan.

Lisätietoa työttömyysvakuutusmaksuvelvollisuudesta saat osoitteesta www.tvr.fi ja 1.1.2019 jälkeen osoitteesta www.tyollisyysrahasto.fi. 

Lue lisää työttömyysvakuutusmaksuihin liittyvistä muutoksista: Toteumamalli selkeyttää työttömyysvakuutusmaksujen maksamista 2019.

 

13. Uusia ja poistuvia palkkalajeja

Uusia 1.1.2019 käyttöön tulevia palkkalajeja:

-          Työajantasauskorvaus

-          Sunnuntailisä (vrt. jo aiemmin käytössä ollut lauantailisä)

-          Takaisinperintä, jota käytetään työntekijän palauttaessa hänelle liikaa maksetun palkan takaisin työnantajalle

 

1.1.2019 käytöstä poistuvia palkkalajeja:

-          Palkkaennakko (kts. tulorekisterin asiakasohjeistus)

 


14. Muuta huomioitavaa

Työpanokseen perustuvaa osinkoa (palkkaa) ei voi laskea eikä ilmoittaa Palkka.fi-palvelun kautta.

Muistathan, että palkan on oltava työntekijän käytettävissä palkanmaksupäivänä. Huomioi pankkipäivät (1–2 päivää), kun maksat palkkaa työntekijälle.  

 

15. Harjoittele -toiminnallisuus ei käytössä heti 1.1.2019 alkaen

Palkka.fi:n käytön harjoitteluun tarkoitettu Harjoittele -toiminnallisuus ei ole käytettävissä heti 2.1.2019 alkaen, vaan tulee käyttöön vasta myöhemmin.
-> 3.1.2019: Harjoittele -toiminnallisuus on nyt käytössä

 

16. Opi.palkka.fi-oppimisympäristön ohjeet ja toiminnallisuus alkuvuonna vielä vuoden 2018 mukaisia

Palkanlaskennan harjoittelua varten tarkoitettuun Opi.palkka.fi -oppimisympäristöön ei tehdä heti 2.1.2019 alkaen samoja tulorekisteriin liittyviä muutoksia kuin itse Palkka.fi-palveluun.

Oppimisympäristössä voi vuoden 2019 alussa harjoitella palkanlaskentaa, mutta ohjetekstit ja niissä mainitut tariffit tulevat aluksi olemaan vielä vuoden 2018 tilanteen mukaiset.

 

17. Kotitalousvähennyksen haku laskusta Palkka.fi:n kautta poistuu 1.1.2019

Saat kotitalousvähennyksen, jos teetät kotitalous-, hoiva- tai remonttitöitä. Voit ilmoittaa Palkka.fi:ssä vuoden 2018 vähennyksiä 31.12.2018 klo 21.00 asti, jonka jälkeen ne siirtyvät vuoden 2018 esitäytetylle veroilmoitukselle.

Vuonna 2018

Voit hakea kotitalousvähennystä laskuista tai palkoista 31.12.2018 klo 21.00 asti Palkka.fi:ssä.

Vuonna 2019

Voit hakea kotitalousvähennystä palkoista Palkka.fi:ssä ja laskuista OmaVerossa.

·        Katso ohje: Näin haet kotitalousvähennystä OmaVerossa.

 

Näin haet kotitalousvähennystä Palkka.fi:ssä vuonna 2019

·        Kirjaudu palveluun verkkopankkitunnuksillasi, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla.

·        Tallenna omat tietosi sekä tiedot palkkaamastasi työntekijästä.

·        Lisää kotitalousvähennystä koskevat erittelytiedot.

-          Valitse listalta, millaista työtä olet teettänyt (kotitalous-, hoiva- tai remonttityö).

-          Kirjoita selvitys työstä kuvaamalla teettämäsi työn sisältö.

-          Valitse työn suorituspaikka.

·        Laske työntekijälle maksamasi palkka.

·        Hyväksy laskettu palkka. Kotitalousvähennys siirtyy suoraan esitäytetylle veroilmoituksellesi.

·        Kotitalousvähennyksen kertymää voit seurata Palkka.fi:n kohdasta Ilmoitukset.

  

18. Lisätietoja

Palkka.fi-palvelun yleisneuvonta palvelee suomeksi puhelinnumerossa 029 497 034 ja ruotsiksi 029 497 035 ma-pe 9–16.15. Palvelu on maksuton. Puhelun hinta pvm/mpm. Voit kysyä palvelusta myös chatissa.

Työeläkeyhtiöt auttavat eläkevakuuttamiseen liittyvissä asioissa.

Työttömyysvakuutusrahaston asiakaspalvelu 075 757 0500 (pvm/mpm), s-posti: asiakaspalvelu@tvr.fi ja 1.1.2019 jälkeen vakuutusmaksut@tyollisyysrahasto.fi.

Vahinkovakuutusyhtiöiltä voit kysyä lisätietoja työntekijöiden vakuuttamiseen liittyvissä kysymyksissä.


Yhteystiedot 029 497 034 (suomeksi) Palvelunumero on avoinna klo 9-16. 029 497 035 (på svenska) Servicenumret är öppet klockan 9-12.
Du kan lämna en återuppringningsbegäran klockan 12-16.
Vi ringer dej senast följande vardag.