Kotitalouskäyttäjän ohjeet

Kotitalousvähennys palkasta

Näin haet kotitalousvähennystä palkasta:

1. Kirjaudu palveluun verkkopankkitunnuksillasi, sirullisella henkilökortilla tai mobiilivarmenteella.
2. Tallenna omat tietosi ja palkkaamasi työntekijän tiedot. Merkitse työntekijän tietoihin, että haet kotitalousvähennystä näistä palkoista.
3. Laske työntekijälle maksamasi palkka.
4. Hyväksy laskettu palkka. Kotitalousvähennys on nyt tehty!

Kotitalousvähennysilmoitukset löydät ilmoitukset -osiosta

Milloin vähennys vaikuttaa verotukseen?

Kotitalousvähennysilmoitus lähetetään vuodesta 2024 alkaen Verohallintoon reaaliaikaisesti palkanlaskennan yhteydessä, kun tulorekisteriin lähetettävä palkkatietoilmoitus on hyväksytty. Kotitalousvähennykseen oikeuttavat palkan kustannukset näkyvät OmaVerossa heti, joten voit hyödyntää kotitalousvähennyksen verokortillasi verovuoden aikana. 

> Kotitalousvähennykseen oikeuttavat työt

Työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen ja työntekijäin ryhmähenkivakuutuksen maksu 2024 alkaen

Tiedot kotitalousvähennystä varten -osiossa kysytään työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen sekä työntekijäin ryhmähenkivakuutuksen maksun määrää. Tämä tieto lähetetään Verohallintoon vuodenvaihteen jälkeen tammikuussa, jos olet täyttänyt sen työntekijän tietoihin. Muista lisätä oikea tieto maksun määrästä työntekijätietoihin ennen vuoden vaihtumista. Näistä vähennys huomioidaan esitäytetyllä veroilmoituksella/verotuspäätökselläsi.

Huomioithan, että kotitalousvähennysilmoituksella lähetettävä työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen sekä työntekijäin ryhmähenkivakuutuksen maksun määrä haetaan kaikkien työntekijöiden tiedoista, joille se on merkitty ja joille lasketuista palkoista on haettu kotitalousvähennystä. Voit merkitä maksun kokonaismäärän yhden työsuhteen tietoihin tai jos sinulla on useampi työntekijä, ja haluat jakaa maksun eri työntekijöiden tietoihin, huolehdithan, että kokonaissumma on oikea.

Palkankorjauksen vaikutus kotitalousvähennysilmoitukseen

Jos korjaat palkanlaskentaa, Palkka.fi lähettää kotitalousvähennyksestä korjausilmoituksen Verohallintoon.

Kotitalousvähennysilmoitukset ennen vuotta 2024

Aiemmin Palkka.fi on lähettänyt kotitalousvähennysilmoituksen Verohallinnolle kerran vuodessa, jolloin kotitalousvähennys on huomioitu keväällä saapuvalla esitäytetyllä veroilmoituksella ja verotuspäätöksellä. Vuoden 2023 kotitalousvähennysilmoitus lähetetään Verohallintoon tammikuussa 2024. 

Miten vähennys vaikuttaa verotukseen?

Vähennyksen enimmäismäärä on vuonna 2024 öljylämmityksestä luopumisesta sekä kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä 3 500 euroa ja asunnon kunnossapito- tai perusparannustyöstä 2 250 euroa. Vähennyksen omavastuu on 100 euroa. Vähennys on henkilökohtainen.
Kun palkkaat työntekijän, voit vähentää öljylämmityksestä luopumisen sekä kotitalous-, hoiva- ja hoitotyön osalta 30 % maksamastasi palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut ja asunnon kunnossapito- tai perusparannustyöstä 15 % maksamastasi palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut. Kotitalousvähennys myönnetään vain työn osuudesta. Et voi saada vähennystä oman työn osuudesta etkä esimerkiksi työhön liittyvistä matkakuluista tai tarvikkeista.
Lue lisää vero.fi:stä 

Vuodesta 2019 lähtien voit hakea vähennystä laskuista suoraan verokortille tai lopulliseen verotukseen OmaVerossa.

 

Yhteystiedot 029 497 034 (suomeksi) Palvelunumero on avoinna klo 9-16. 029 497 035 (på svenska) Servicenumret är öppet klockan 9-12.
Du kan lämna en återuppringningsbegäran klockan 12-16.
Vi ringer dej senast följande vardag.