Yrityskäyttäjän ohjeet

Kelan ja vakuutusyhtiöiden päivärahojen käsittely

Kun työnantaja on maksanut työntekijälle sairausloman ajalta palkan, hänellä on oikeus saada työntekijälle Kelalta tuleva sairauspäiväraha. Työnantaja ja työntekijä voivat joidenkin työehtosopimusten mukaan sopia siitä, että työntekijä hakee itse itselleen Kelan sairauspäivärahan ja työnantaja maksaa päivärahan ja palkan erotuksen.

 

Kun Kela tai vakuutusyhtiö maksaa sairauspäivärahaa työnantajalle, voi työnantaja tehdä päivärahasta sairausvakuutusmaksun oikaisun. Sairausvakuutusmaksun vähennys lasketaan sen vuoden työnantajan sairausvakuutusmaksun prosentilla, jota päivärahajakso koskee.

 

Esimerkki

 

Työnantaja on maksanut työntekijälle sairausajan palkkaa marraskuussa 2016. Kela maksaa 14.1.2017 työnantajalle päivärahaa 700 euroa. Työnantaja laskee päivärahasta työnantajan sairausvakuutusmaksu-vähennyksen vuoden 2016 prosentin mukaan, 700 x 2,000 % = 14 euroa.

 

Tallenna työntekijääsi koskevan päivärahan euromäärä ja työnantajan sairausvakuutusmaksu-vähennys palkanlaskennassa tilastopalkkalajit kohtaan.

 

Sairauspäiväraha_fi_02.jpg

Sairauspäiväraha_fi_01.jpg

 

 

Tallenna päivärahan määrä St -maksun oikaisun peruste Kela/vakuutusyhtiö -kohtaan. Tallenna laskemasi työnantajan sairausvakuutusmaksu-vähennys St -maksun oikaisu Kela/vakuutusyhtiö -kohtaan.

 

Palkanlaskennasta muodostuvassa oma-aloitteisten verojen veroilmoituksella työnantajan sairausvakuutusmaksun alennus on huomioitu kohdassa 610. Verohallinnon vuosi-ilmoitukselle vähennyksen määrä tulostetaan kohtaan 631. Lue lisää http://www.vero.fi/vuosi_ilmoituslomakkeet

 

Kohdassa Palkanlaskennan tulosteet > Tee uusi tuloste voit tehdä tilastolistan, josta näet tallentamasi päivärahan ja työnantajan sairausvakuutusmaksun määrän.

Vero TVR Elo Ilmarinen Varma Ålandia Fennia IF LähiTapiola OP TVL